WhatsApp: 06-44266464
A A A

De digitale groene kaart

Als u ons uw e-mail adres heeft opgegeven, ontvangt u van ons alle correspondentie digitaal. Dit betekent dat u ook de papieren 'groene kaart' per e-mail ontvangt of u kunt deze downloaden via uw Mijn Froonacker

De ‘groene kaart’ is het internationale verzekeringsbewijs voor uw auto, met daarop gegevens als uw polisnummer, uw groenekaartnummer, het kenteken, de geldigheidsperiode van de verzekering en de landen waarin de auto verzekerd is.

Het is in Nederland niet meer verplicht om een papieren versie van de groene kaart in uw auto te hebben. Dit geldt ook voor de alle 28 landen van de Europese Unie (en Andorra, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland).  De politie kan namelijk in centrale registers nagaan of uw voertuig verzekerd is.

Het verzekeringsbewijs van uw auto krijgt u daarom niet meer op groen papier thuis gestuurd, maar u ontvangt deze voortaan per e-mail. U kunt deze uitprinten in zwart-wit (groen is niet altijd verplicht!) en in uw auto leggen; het is altijd handig uw verzekeringsgegevens bij de hand te hebben. We adviseren u de e-mail met groene kaart goed te bewaren, zo kunt u het bewijs altijd uitprinten, of op uw mobiele telefoon tonen als u er om gevraagd wordt.

U ontvangt het verzekeringsbewijs per e-mail bij het afsluiten en bij het verlengen van uw verzekering. Als u ontsloten bent voor Uw Digitale Polismap, kunt u deze ook daar downloaden.

Landen buiten de EU
Een papieren groene kaart is nog wel verplicht in de volgende landen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Tunesië, Turkije, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland.

Caravan of aanhanger
In Nederland en de meeste andere EU-landen heeft u geen aparte groene kaart nodig voor een caravan of aanhanger. Deze is WA meeverzekerd op de groene kaart van het trekkende voertuig.
In Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië en Spanje is een aparte papieren groene kaart verplicht als de caravan zwaarder is dan 750 kg. Ook als u alleen door deze landen heen rijdt.

Papieren groene kaart verplicht?
Is de papieren groene kaart verplicht? In dat geval kunt u het verzekeringsbewijs dat u via de e-mail heeft ontvangen in kleur uitprinten. U kunt de groene kaart uiteraard ook bij ons opvragen, deze sturen wij u dan per post toe.