WhatsApp: 06-44266464
A A A

Actueel

Pechhulp in de Zomervakantie

01-07-2018

De zomervakantie staat voor de deur. Velen van u reizen de komende weken met de auto door Europa. Populaire vakantiebestemmingen in Frankrijk, Italië en Spanje zijn goed aan te rijden met de auto. Maar wat gebeurt er eigenlijk als u pech krijgt onderweg? Of een lekke band? Wie belt u en wat kunnen de pechhulpdiensten voor u betekenen?

De alarmcentrales bereiden zich voor op het hoogseizoen. Dat is niet gek aangezien er massa’s Nederlandse kentekens te zien zijn op Zuid-Europese routes. De hoge temperaturen en de soms lange files op bijvoorbeeld de Route du Soleil en voor de Gotthardtunnel vragen veel van de auto’s. Daarnaast kan het rijden met volgeladen auto, een caravan of vouwwagen ook een flinke belasting zijn, zeker in bergachtig gebied.

Gelukkig gaat het reizen met de auto bijna altijd goed en kan men na een flinke rit lekker van de vakantie genieten. Maar het is van belang dat u zich van te voren inleest in de pechhulpverlening in het buitenland. Niet iedere verzekering biedt dekking voor pech in het buitenland.

U heeft echter als klant van Froonacker uw auto inclusief uitgebreide pechhulp verzekerd. Op het internationaal verzekeringsbewijs (de ‘groene kaart’) staat het nummer van de alarmcentrale vermeld en wanneer u dat belt wordt u als klant van Froonacker herkend en weten de hulpverleners dat u recht heeft op uitgebreide pechhulp. Het kan zijn dat in de zomermaanden tijdelijke krachten bij SOS International dit niet altijd direct herkennen. Bovendien biedt onze reisverzekering ook nog de mogelijkheid om in aanvullende kostenvergoeding bij te dragen, zoals hotelovernachtingen. Hiervoor kunt u de dekking autohulpverlening bijsluiten op uw reispolis.

Wat te doen bij pech?
De hulpverleners van SOS International staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u paraat met maar één doel: u van dienst te zijn met snelle en vakkundige hulp met zowel aandacht voor het voertuig maar nadrukkelijk ook voor de bestuurder en de inzittenden. Wanneer u belt vanuit het buitenland wordt door hen eerst bepaald of er een dreigende situatie is. In zo’n geval wordt u direct doorverbonden naar 112.

Eerst 112 bellen
In Italië, Frankrijk, Spanje en een deel van België (het Vlaamse Gewest, waaronder ook de Ring om Brussel) is het zelfs verplicht om eerst 112 in te schakelen. De eerstelijns pechhulpverleners zullen de klant altijd zo goed mogelijk telefonisch op weg te helpen, maar men is vaak ook afhankelijk van lokale hulpdiensten. Gelukkig is er de beschikking over een groot netwerk en is SOS International aangesloten bij andere Europese hulpverleners waarmee zij goed samenwerken. Houdt er echter rekening mee dat er over diverse schakels hulp wordt verleend en dat dit nog wel eens wat vertraging en ‘vertaling’ nodig heeft.

De hulpdiensten waaronder SOS International staan aan de start van het zomerseizoen en hopen net als vorige zomer weer iedere melding tot een succesvol einde te brengen. Vorige zomer kwamen de meeste meldingen uit Frankrijk (27%), gevolgd door Duitsland (21%) en Italië (12%). De meest voorkomende meldingen zijn een lege accu en een lekker band. Bij een lege accu kunt u ook lokaal rondvragen. Op veel campings is bijvoorbeeld een noodaccu aanwezig.

Een aantal belangrijke -preventie- tips

  • Voordat u vertrekt is het zeer aan te raden om de bandenspanning van de auto te controleren en te corrigeren als dat nodig is.
  • Daarnaast is het raadzaam ook om de koelvloeistof te (laten) checken en indien nodig te vervangen. In de warme file is het van groot belang dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is.
  • Het is beter om hoog in toeren te rijden met een caravan en daarmee het mogelijke smelten van de koppeling tegen te gaan.
  • Uw Internationaal Verzekeringsbewijs IVB (‘groene kaart’) ontvangt u jaarlijks van ons met de verlenging van uw verzekering. Neem dit document mee op reis. U treft het ook aan in uw digitale polismap. Mocht u vragen hebben dan kunt u ons vanzelfsprekend ook 24/7 bereiken en zorgen wij voor nazending van het formulier. Op de ‘groene kaart’ staat het telefoonnummer van de alarmcentrale waarbij de verzekeringsmaatschappij is aangesloten. Verder staat er ook uw polisnummer op vermeld en dat helpt bij een snellere hulpverlening. Wanneer men reist met een caravan of vouwwagen is het in sommige landen (zoals Duitsland, Spanje en Polen) verplicht een aparte groene kaart te hebben. Deze kunt u bij ons opvragen.


Een fijne en veilige vakantie gewenst namens Froonacker!