WhatsApp: 06-44266464
A A A

Actueel

Pensioen in eigen beheer afgeschaft

03-07-2017

Vanaf 1 juli is het voor ondernemers niet langer mogelijk het pensioen op te bouwen in eigen beheer. Dit komt doordat de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is aangenomen door de Eerste Kamer. Wat dit betekent voor u als ondernemer leest u hier. Ook geven we vijf tips over andere mogelijkheden om een spaarpotje op te bouwen voor uw oude dag.

Het pensioen in eigen beheer (PEB) is lange tijd populair geweest onder ondernemers. Het bood ondernemers namelijk de kans fiscaal vriendelijk voor de oude dag te sparen, terwijl het pensioenvermogen wel voor de onderneming beschikbaar bleef. In zware tijden kon een onderneming dus terugvallen op deze spaarpot. Hierdoor is er echter ook een groot risico aanwezig: wat als de pensioenpot leeg is wanneer u de pensioenleeftijd bereikt heeft? En zo zaten er meer haken en ogen aan deze regeling. Reden genoeg voor de politiek om het PEB af te schaffen.

Wat betekent dit voor ondernemers?
Ondernemers mogen nu niet langer in eigen beheer pensioen opbouwen. Ook kunnen zij geen bedragen meer toevoegen aan pensioenvoorzieningen die zij eerder in eigen beheer gevormd hebben. Het pensioen dat zij reeds opgebouwd hebben is inmiddels afgekocht om het vermogen vrij te maken of zij hebben ervoor gekozen het opgebouwde pensioen om te zetten in een oudedagverplichting. Ook zijn er ondernemers die alles bij het oude gelaten hebben. Dit is toegestaan, mits de verdere opbouw van het pensioen in eigen beheer wordt gestaakt.

Hoe bouw ik nu aan mijn pensioen?
Bent u ondernemer en wilt u weten welke opties u nu heeft om uw pensioen op te bouwen? Wij geven vijf tips:

1. Regel een oudedagreserve
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag u jaarlijks een deel van de winst reserveren voor uw oudedagvoorziening: de oudedagreserve. Een deel van de winst wordt gereserveerd voor de oudedag. Over dit deel van de winst krijgt u uitstel van belastingheffing. Dit levert dus op de korte termijn belastingvoordeel op. Let op: leg wel de belasting die u over de winst moet betalen apart zodat u voldoende geld heeft als de belastingaanslag betaald moet worden.

2. Spaar met een lijfrente
Om uw pensioen op te bouwen kunt u sparen met een lijfrente. Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen dat u periodiek krijgt uitbetaald vanaf een bepaald moment. Dit kan met een spaar- of beleggingsrekening (banksparen) of met een verzekering. Er zijn allerlei soorten lijfrentes, dus laat u van te voren goed adviseren door een financieel adviseur.

3. Eigenaar van een woning of bedrijfspand? Los de hypotheek af of verzilver de overwaarde.
Als u in het bezit bent van een woning of bedrijfspand, dan kunt u overwegen om uw huis of pand sneller af te gaan lossen. De woonlasten worden daardoor lager als u met pensioen gaat en minder inkomsten heeft. Bovendien betaalt u geen rente over het bedrag dat u aflost. De renteaftrek die u krijgt bij uw belastingaangifte daalt wel. Is uw huis of bedrijfspand meer waard dan de hypotheek? Dan kunt u ook tot verkoop overgaan en de overwaarde gebruiken voor uw pensioen. Dit is ook mogelijk zonder tot verkoop over te gaan. 

4. Goedlopend bedrijf? Maak een inschatting van de waardeontwikkeling van je bedrijf.
U kunt ook vertrouwen op de waardeontwikkeling van uw bedrijf. Het kapitaal dat u in de onderneming opbouwt, kan uiteindelijk worden gebruikt voor pensioendoeleinden. Houd er wel rekening mee dat de waardeontwikkeling onzeker is en dus ook kan tegenvallen. Bovendien komt de waarde pas vrij bij de verkoop van uw bedrijf. Als uw bedrijf vlak voor uw pensioen in zwaar weer komt, heeft u niets.

5. Nog geen zin om met pensioen te gaan? Blijf dan gewoon doorwerken.
Veel ondernemers houden van hun werk en willen ook na hun pensioen nog blijven werken. Dat kan. Zowel juridisch als fiscaal is dit mogelijk. En werken tijdens uw pensioen heeft geen gevolgen voor uw andere inkomsten (pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes).

Ook voor ondernemers is het belangrijk om op tijd stil te staan bij het pensioen.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons kantoor.

 

Bron: Finfin van Adfiz