WhatsApp: 06-44266464
A A A

Actueel

10 Meest voorkomende bootschades

01-09-2015

Elke zomer krijgen wij veel schademeldingen van bootbezitters. Soms gaat het om zelf veroorzaakte schade, soms om beschadiging door toedoen van een ander. Een aanvaring zit vaak in een klein hoekje. Voorkom narigheid door zelf ook de nodige maatregelen te treffen. Hier leest u de 10 meest voorkomende bootschades.

1. Eenzijdige aanvaring

De eenzijdige aanvaring komt het vaakst voor. De meeste schade wordt veroorzaakt door watersporters zelf, meestal bij het aanleggen. Vaak komt dit doordat de stroming of de wind harder is dan men inschat. Hoe kunt u zo’n eenzijdige aanvaring voorkomen? Bekijk deze video’s over wegvaren en afmeren. Of haal met korting uw vaarbewijs.


2. Aanvaring met derden

Aanvaringen tussen boten komen ook vaak voor. Onder andere doordat niet iedereen de verkeersregels voor het water kent. Volgens de wet moet u in elk geval het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) kennen. U voldoet aan die verplichting als u de volledige tekst van de meest actuele versie aan boord hebt. Daarom is het BPR in zijn geheel opgenomen in de ANWB Wateralmanak deel 1. Heeft u nog geen vaarbewijs? Haal het met korting als u klant bent van de Europeesche.


3. Storm

Gaat het stormen, dan is de kans op schade groot. Dus wordt er storm voorspeld, ga dan bij uw boot langs voor een controleronde. Zitten de lijnen nog goed vast en dreigen ze niet door te slijten? Maak ze een voor een los en maak ze op een iets andere manier vast. Zo voorkomt u dat ze op een punt slijten. Plaats ook een rubber trekveer in de lijnen, om ruk- en trekkrachten op te vangen. En controleer meteen of de dektent nog goed vast zit, zonder loshangende flappen. Ligt de boot tegen een kade of steiger, kijk dan of de stootwillen nog goed hangen.

4. Diefstal buitenboordmotor

Buitenboordmotoren zijn kostbaar en dus gewilde objecten voor dieven. Verzekeraars eisen daarom dat een motor, als hij aan de boot zit, met een goedgekeurd buitenboordmotorslot is gezekerd. Daarvoor bestaan goede sloten die het onmogelijk maken de motor van de spiegel te lichten. Sommige exemplaren fixeren de motor ook nog in een gedraaide stand, zodat er niet mee valt te varen. Als klant van de Europeesche krijgt u 20% korting op sloten voor uw buitenboordmotor.


5. Inbraak

Inbraak komt helaas nog vaak voor. Hoewel  alarminstallaties steeds populairder worden, hebben eenvoudige voorzorgsmaatregelen vaak het meest directe effect. Door met gezond verstand uw boot te inspecteren, kunt u zich al veel ongemakken besparen:

  • Sluit ramen, deuren, luiken en kuipbanken altijd goed af. Ook als u maar even van boord gaat.
  • Laat geld, cheques en andere waardevolle spullen niet voor het grijpen liggen. Maak van de kajuit geen etalage en sluit de gordijnen.

  • Laat de sleutel NOOIT aan boord als u er (even) niet bent.
  • Haal na het vaarseizoen apparatuur, zeilen, buitenboordmotor en andere kostbare zaken van boord.
  • Langer van boord? Voorkom zinken en sluit de afsluiters.

6. Vastlopen of zinken

7. Eigen gebrek/onvoldoende onderhoud

8. Brand

9. Blikseminslag

10. Foutief hellingen
Het komt helaas regelmatig voor dat de scheepswerf fouten maakt bij het uit het water halen van de boot. Daarom is het belangrijk om een goede cascoverzekering voor uw boot te hebben, met een rechtsbijstandsmodule. En probeer er zelf bij te zijn als de werf uw boot gaat verplaatsen, zodat u kunt meekijken.

Meer informatie
Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: Europeesche Verzekeringen