WhatsApp: 06-44266464
A A A

Actueel

Tractorrijbewijs verplicht per 1 juli 2015

27-08-2015

Heeft u een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS)? Dan is per 1 juli 2015 een zogenaamd tractorrijbewijs, het T-rijbewijs, nodig. Alleen dan bent u verzekerd voor schade tijdens het rijden op de openbare weg.

Zonder T-bewijs geen dekking voor schade

De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het T-rijbewijs geeft aan of de bestuurder wettelijk bevoegd is om het verzekerde object te bedienen. Dit is van belang voor de dekking op de polissen Aegon Werkmaterieel op Maat. Heeft een bestuurder geen T-rijbewijs? Dan is er geen dekking als hij schade veroorzaakt op de openbare weg.

Bestuurders of machinisten moeten tractor certificaat omzetten of bijschrijven op het rijbewijs.

Er zijn vier situaties die bepalen wat u moet doen:

  1. U heeft een certificaat van vakbekwaamheid
Het T-rijbewijs vervangt het huidige certificaat van vakbekwaamheid. Dit certificaat was voor jongeren vanaf 16 jaar die met een tractor betaalde arbeid verrichtten. Heeft u zo’n certificaat, dan kan dit binnen 1 jaar omgezet worden naar een T-rijbewijs bij uw gemeente (hieraan zijn kosten verbonden).
  2. U heeft geen certificaat van vakbekwaamheid en geen rijbewijs B
Vanaf 18-jarige leeftijd was het, in de oude situatie, niet verplicht over een certificaat van vakbekwaamheid te beschikken. Nu is per 1 juli 2015 een T-rijbewijs verplicht vanaf 16-jarige leeftijd. Het theorie-examen mag vanaf 15,5 jaar worden afgelegd.
  3. U heeft een rijbewijs B
Als u een rijbewijs B heeft (gehaald voor 1 juli 2015), dan kan hij/zij tot 1 juli 2025 categorie T bij laten schrijven op zijn rijbewijs.
  4. U gaat een rijbewijs C halen
Toekomstige houders van een rijbewijs C (vrachtwagen) mogen per 1 juli 2015 ook een LBT en MMBS besturen. De categorie T wordt dan automatisch bijgeschreven.

Op de site van de overheid (klik hier) vindt u meer informatie.

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.