WhatsApp: 06-44266464
A A A

Actueel

Waarschuwing Boiler Rooms

22-04-2015

"Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie”, aldus de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder waarschuwde het laatste kwartaal van 2014 voor vijf actieve boiler rooms.

Boiler room

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in aandelen. Deze aandelen bestaan vaak niet of zijn waardeloos. De beleggers worden onder druk gezet om geld over te maken naar het buitenland via zogenaamde money transfers. De websites van de boiler rooms zien er over het algemeen erg betrouwbaar uit. Ook maken ze regelmatig gebruik van namen die lijken op die van bekende financiële organisaties. Wanneer de belegger de aandelen eenmaal heeft gekocht, krijgt hij vaak een nieuw aanbod om de gekochte aandelen tegen een aantrekkelijk tarief te verkopen aan een buitenlandse instelling. Hier moet een vergoeding voor worden betaald, waarna de beleggers in de meeste gevallen niets meer vernemen van de ‘bemiddelaar’.

Waarschuwingslijsten

In Nederland is het verboden om consumenten zonder aanleiding te bellen met het aanbod aandelen te kopen of te verkopen. Om misstanden te voorkomen maakt de AFM gebruik van waarschuwingslijsten. Hier staan bedrijven op die naar aanleiding van onderzoek van de AFM of van buitenlandse toezichthouders niet betrouwbaar zijn bevonden. De aanpak van boiler rooms is lastig, aangezien ze vaak in het buitenland zijn gevestigd en snel van naam veranderen.

Het laatste kwartaal van 2014 heeft de AFM gewaarschuwd voor een vijftal partijen:

 • Schwarz & Stien Partners: zij doen potentiële beleggers een aanbod om aandelen Facebook Inc. te kopen tegen een koers die aanzienlijk lager ligt dan de beurskoers.

 • Trading London Investment: zij doen potentiële beleggers het aanbod om aandelen Alibaba te kopen.

 • CC Wealth Ltd.: zij doen potentiële beleggers het aanbod om aandelen Alibaba te kopen.

 • Q Asia Pacific: zij doen potentiële beleggers het aanbod om aandelen Apple Inc. te kopen.

 • Ftradition Ltd.: zij doen potentiële beleggers het aanbod om aandelen Tropicana Entertainment te kopen.

Stappenplan van de AFM

Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de laatste informatie, zodat u bent gewaarschuwd voor dergelijke praktijken en partijen. Wij wijzen u daarom op de risico’s van het telefonisch aan- of verkopen van aandelen met een partij waar ze nog niet eerder zaken mee hebben gedaan. Om oplichting te voorkomen kun je klanten daarnaast wijzen op het stappenplan van de AFM:

 1. Ga nooit in op aandelen aan- of verkoop per telefoon of e-mail.

 2. Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd, om te zien of zij over een vergunning beschikken.

 3. Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding.

 4. Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten.

 5. Controleer op internet via zoekmachines de naam van het aandeel.

 6. Wees extra alert als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar het buitenland via money transfer systemen.

 7. Bekijk de waarschuwingslijsten van de AFM.

 8. Raadpleeg de waarschuwingslijst van IOSCO.

Mocht u inmiddels toch zijn benaderd, dan adviseren wij u om een melding te doen bij het Meldpunt Financiële Markten. Op basis van de signalen die hier binnenkomen doet de AFM nader onderzoek, waarbij zij samenwerkt met politie, justitie, FIOD en buitenlandse toezichthouders.

Bron: Duker & Baelemans